Drodzy organizatorzy!
Gratulujemy i bardzo dziękujemy za zaangażowanie. Zabieramy się do wnikliwego czytania sprawozdań. Informację o nagrodach prześlemy do końca sierpnia na adresy mailowe podane w sprawozdaniu.

1 czerwca 2017 roku o godz. 10.00 tysiące uczniów z całej Polski (i nie tylko) czytało książki. Próbowali pobić ustanowiony rok temu rekord 432 608 osób czytających w tym samym momencie. Tak naprawdę rekord był pretekstem, a chodziło o to, by sobie poczytać. Dla rozrywki, z uśmiechem, we wspólnym gronie.

W akcji wzięła również udział:

Publiczne Gimnazjum im. Polskich Profesorów Lwowskich w Pęgowie

Miasto: Pęgów

Data przeprowadzenia akcji: 01.06.2017

Godziny przeprowadzenia akcji: 10.00 - 11.00

Miejsce przeprowadzenia akcji: tartan

O godzinie 10.00 rozpoczęliśmy godzinną akcję pobijania rekordu czytania w jednym momencie – „Jak nie czytam, jak czytam”. W tym roku odczytaliśmy głośno „Lokomotywę” Juliana Tuwima. Następnie odbył się Międzyklasowy Turniej Literacki. Uczniowie wysłuchali dziesięciu fragmentów książek (czytanych w języku polskim, rosyjskim, angielskim i francuskim), baśni, wierszy i ich zadaniem było odgadnąć tytuł i autora. Kolejne zadania dotyczyły przygotowania i zaprezentowania klasowej zakładki do książki oraz okrzyku promującego czytelnictwo.

Link do galerii zdjęć

Link do filmu