Drodzy organizatorzy!
Wybraliśmy zwycięzców i rozlosowaliśmy nagrody. Ich lista znajduje się tutaj.

8 czerwca 2017 roku o godz. 10.00 tysiące uczniów z całej Polski (i nie tylko) czytało książki. Próbowali pobić ustanowiony rok wcześniej rekord 459 409 osób czytających w tym samym momencie. Tak naprawdę rekord był pretekstem, a chodziło o to, by sobie poczytać. Dla rozrywki, z uśmiechem, we wspólnym gronie.

W akcji wzięła również udział:

Zespół Szkół w Męcince

Miasto: Męcinka

Data przeprowadzenia akcji: 01.06.2017

Godziny przeprowadzenia akcji: 10:00

Miejsce przeprowadzenia akcji: Teren zielony i boiska przed szkołą

W Zespole Szkół w Męcince do akcji zainicjowanej przez szkolną bibliotekę przyłączyło się 250 uczniów. Specjalnie na tę okazję wszystkie klasy szkoły podstawowej i gimnazjum wykonały plansze z hasłami promującymi czytanie. Mnóstwo ciekawych pomysłów zaowocowało kolorowymi transparentami: „Czytanie jest jak oddychanie”, „Książka uczy, książka cieszy, książka z nudy cię wyleczy”, „Czytam, więc jestem”, „Czytanie jest pożywieniem dla umysłu”, „Raz dwa trzy, czytaj i ty”, „Czytam, bo lubię”, „Czytaj książki razem z nami, będziesz tryskał pomysłami”, „Książki są jak towarzystwo, które dobiera sobie człowiek”, „Czytaj książkę rano i wieczorem, a życie będzie płynęło ci z humorem” oraz wiele innych. Każdy uczeń, który tego dnia przyniósł ze sobą książkę, miał szansę na wylosowanie nagrody niespodzianki. Na zakończenie akcji wszyscy zawołali głośno „Lubimy czytać!”.

Link do galerii zdjęć

Liczba uczestników: