local_library I Liceum Ogólnokształcące im. dr. Wł. Gębika d. Polskie Gimnazjum w Kwidzynie

Miejscowość: Kwidzyn

Godziny przeprowadzenia akcji: 10.00-11.00

Miejsce przeprowadzenia akcji: świetlica

Filmy z akcji:

Przesłany tekst jest materiałem z akcji czytelniczej wysłanej do lokalnej prasy.

8 czerwca 2018 r. to kolejna, już trzecia, edycja ogólnopolskiej akcji czytelniczej ,, Jak nie czytam, jak czytam” i po raz kolejny udział I LO w Kwidzynie w tym czytelniczym wydarzeniu. Wprawdzie akcja, mająca na celu pobijanie rekordu czytania w jednym momencie, zaplanowana została przez organizatorów na 8 czerwca na godz. 10.00, to uczniowie ,, Starego Ogólniaka” już od kilku dni przygotowywali rekomendacje ulubionych tekstów, by zaprezentować je tego dnia znajomym. Upodobania czytelnicze młodzieży są różnorodne, chociaż obecnie dominuje literatura fantasy, thrillery, kryminały, ale też nie brakuje poezji czy powieści obyczajowych, o czym mieliśmy okazję przekonać się podczas tegorocznego czytania – stwierdza organizatorka akcji pani Jolanta Kalińczak.
Zarówno do porzedniej, jak i tej edycji dołączyli nauczyciele języka angielskiego- pani Anna Jarzynka oraz Grażyna Urbanowicz, których to uczniowie zaprezentowali teksty i rekomendacje w języku angielskim. Dodatkową atrakcją było obejrzenie vlogów czytelniczych autorstwa licealnej młodzieży, której nie zabrakło pomysłów, by zainteresować nimi znajomych. Urozmaiceniem akcji było robienie sobie selfie z czytaną książką w przeróżnych pozach czy przebraniach po to, by zwrócić na nie większą uwagę.
Jeśli promocja czytania ma być skuteczna, musi trafić do kolegów a poprzez selfie pokazujemy, że czytaniem można i trzeba się chwalić - komentuje Maja Widlarz, przewodnicząca Samorządu Uczniowskiego. W ten sposób tworzymy modę na czytanie- uzupełnia wypowiedź koleżanki Ola Czarnuch, po czym wspólnie z Mają i Kubą robią sobie zabawne zdjęcie, które za chwilę pojawi się w portalach społecznościowych. Ta rekomendacja koleżeńska jest najskuteczniejszą formą zachęty do czytania i to podczas dzisiejszej akcji się udało. Mogliśmy podczas tego wydarzenia wypromować również tytuły zakupione z funduszu Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa. Pewnie nie zabraknie chętnych do wypożyczenia nowości już na wakacje. Jest co czytać...podsumowuje koordynator akcji pani Jolanta Kalińczak.