local_library Szkoła Podstawowa nr 11 im. Henryka Sienkiewicza

Miejscowość: Piotrków Trybunalski

Godziny przeprowadzenia akcji: 9.50-10.35

Miejsce przeprowadzenia akcji: dziedziniec szkolny

Akcję "Jak nie czytam, jak czytam" połączyliśmy z Tygodniem głośnego czytania oraz akcją Bezpieczeństwo- to lubię! Przez cały tydzień, każdego dnia zwracaliśmy uwagę naszych uczniów na czytanie: poniedziałek- głośne czytanie przez panią policjantkę fragmentów książki G. Kasdepke "Ostrożnie!"; wtorek- głośne czytanie przez mikrofon (czytali przewodniczący Samorządu Uczniowskiego) na dziedzińcu szkoły. Czytano książkę, która została wybrana przez uczniów podczas wolnych wyborów bibliotecznych: "Harry Potter i kamień filozoficzny" J.R. Rowling; środa- biblioteczny konkurs klasowy "Książkowa szkoła"; czwartek- wystawa prac wykonana przez Koło Przyjaciół Książki "Sleevface z zasobami bibliotecznymi"; piątek- akcja "Jak nie czytam, jak czytam"- wykonanie transparentów klasowych, godzina z książką na dziedzińcu szkoły: czytanie dowolnie wybranej książki. Przystąpienie do akcji pobudziło młodzież i wychowawców do czytania, sprowokowało wielu uczniów do wypożyczenia książki, zaciekawiło różnorodną tematyką i pozwoliło na przyjemne spędzenie czasu na świeżym powietrzu w najlepszym towarzystwie jakim jest ... książka:)