Biblioteka Pedagogiczna w Skawinie

W akcji wspólnej udział wzięły również:
Biblioteka Pedagogiczna w Skawinie, Szkoła Podstawowa nr 2 w Skawinie, Szkoła Podstawowa nr 4 w Skawinie, Szkoła Podstawowa nr 6 w Skawinie, Liceum Ogólnokształcące w Skawinie i Katolickie Przedszkole w Skawinie, Szkoła Podstawowa nr 1, Przedszkole Samorządowe nr 3 w Skawinie

Liczba uczestników:

Miejscowość: Skawina

Godziny przeprowadzenia akcji: 10.00-11.00

Miejsce przeprowadzenia akcji: skwer

Barwne pochody dzieci, uczniów z własnoręcznie przygotowanymi transparentami, nauczycieli i bibliotekarzy każdy z książką w ręce wyruszyły spod swoich placówek, aby wspólnie spotkać się w Parku Jana Pawła II i czytać książki. Młodszym dzieciom czytali książeczki uczniowie skawińskiego Liceum, starsi sięgnęli po książkę samodzielnie. Ponieważ pogoda w tym dniu niezwykle dopisała, czytanie w plenerze było jeszcze przyjemniejsze. Na koniec wszyscy uczestnicy wydarzenia zapozowali do wspólnego zdjęcia, oczywiście każdy z książką w ręku. Poprzez to wydarzenie chcieliśmy zachęcić dzieci i młodzież do czytania i pokazać, że czytać możemy wszędzie i w każdym wieku, a czytanie jest przyjemnością, a nie obowiązkiem. Akcja ta ma na celu nie tylko promowanie czytelnictwa i książek, ale również działalności bibliotek szkolnych i pedagogicznych.