Biblioteka Pedagogiczna w Chełmie

W akcji wspólnej udział wzięły również:
Biblioteka Pedagogiczna w Chełmie, Szkoła Podstawowa nr 8, Szkoła Podstawowa nr 11, Przedszkole Miejskie nr 5

Liczba uczestników:

Miejscowość: Chełm

Godziny przeprowadzenia akcji: 10.00 - 11.00

Miejsce przeprowadzenia akcji: boisko (Kompleks boisk do gier sportowych "Słoneczne")

10 czerwca 2018 r. o godz. 9.45 spotkaliśmy się na placu przed biblioteką z dziećmi
i uczniami przybyłymi na akcję. Wszyscy przynieśli swoją ulubioną lub aktualnie czytaną książkę, pochodzącą ze zbiorów domowych lub biblioteki szkolnej. W kolorowym i wesołym pochodzie, prowadzonym przez Ducha Bielucha i Białego Niedźwiedzia przeszliśmy na osiedlowe boisko. Piękny, słoneczny dzień sprzyjał wspólnemu czytaniu, w którym uczestniczyły dzieci z Przedszkola Miejskiego Nr 5 w Chełmie, uczniowie klasy III c ze Szkoły Podstawowej nr 8 w Chełmie, uczniowie z klasy II a Szkoły Podstawowej nr 11a także ich opiekunowie i pracownicy Biblioteki Pedagogicznej w Chełmie. Uczestnicy, siedząc wygodnie na trawie cicho czytali przez 10 minut przyniesione ze sobą książki. Zdjęcia zostały wykonane przez pracowników biblioteki i uczniów z ZSEiT w Chełmie, którzy użyli drona. Urozmaiceniem spotkania były gry i zabawy:
• „Książkowe graffiti” – rysowanie kolorową kredą na chodniku swoich ulubionych bohaterów
• „Zagadkowo” - gra terenowa
• „Sprawni nie tylko w czytaniu” - zawody drużynowe
Akcję wsparli: Pani Prezydent Miasta Chełm, Pan Dyrektor Zespołu Szkół Energetycznych i Transportowych w Chełmie, Pani Dyrektor II Liceum Ogólnokształcącego w Chełmie.
Mamy nadzieję, że nasz udział w akcji przyczyni się do pobicia rekordu.

Filmy z akcji: