local_library Szkoła Podstawowa nr 6 im. ks. dr. Bernarda Sychty w Kościerzynie

Miejscowość: Kościerzyna

Godziny przeprowadzenia akcji: g. 10.00-g. 11.00

Miejsce przeprowadzenia akcji: boisko szkolne

Rozreklamowaliśmy akcję. Umieściliśmy plakaty w strategicznych punktach szkoły (w holu głównym, w bibliotece, przy bibliotece -na gazetce pod nazwą "Informacje biblioteczne", na drzwiach wejściowych do biblioteki). Poinformowaliśmy całą społeczność szkolną o celu akcji, terminie i miejscu, umieszczając zaproszenie do udziału na stronie internetowej szkoły (głównej oraz w zakładce: BIBLIOTEKA (AKTUALNOŚCI). Na boisko zabraliśmy z sobą oprócz książek nasz plakat przewodni akcji (widoczny na sztaludze, na załączonych zdjęciach), przygotowaliśmy dodatkowe hasło: SPOTKANIA Z KSIĄŻKĄ (utworzyli je uczniowie trzymający w rękach duże kolorowe litery). Zanim uczniowie zaczęli czytać, część z nich (a było nas 350 osób) usiadła tak by utworzyć z czytających hasło "Czytamy". Wzięliśmy po raz pierwszy udział w tej akcji, więc następnym razem będziemy mieli już jakieś doświadczenie. Póki co, jesteśmy zadowoleni, że udało się nam wziąć w niej udział, tym bardziej, że w tym roku realizujemy w naszej szkole NPRCz. Myślę, że pozytywne emocje z tego dnia pozostaną w naszej pamięci na długo. Wspólne czytanie (często swojej ulubionej książki) na świeżym powietrzu, i to podczas lekcji ... Czego więcej potrzeba nam do szczęścia?-powiedział ktoś na podsumowanie! Uważamy, że cel akcji został osiągnięty i w przyszłym roku na pewno znów weźmiemy w niej udział i to z jeszcze większym rozmachem. O dokumantację fotograficzną tego wydarzenia (z najwyższego punktu budynku szkolnego) zadbała wicedyrektor naszej szkoły.