Miejska Biblioteka Publiczna SCK w Mielcu

Liczba uczestników:

Miejscowość: Mielec

Godziny przeprowadzenia akcji: 10.00-11.00

Miejsce przeprowadzenia akcji: dziedziniec Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Mielcu

Uczniowie Niepublicznej Szkoły Podstawowej w Mielcu tłumnie przybyli na dziedziniec szkolny, by poczytać sobie w towarzystwie pięciu Czarownic z Miejskiej Biblioteki Publicznej SCK w Mielcu. Naczelna biblioteczna wiedźma (bywa też Panią Dyrektor MBP SCK w Mielcu) zainicjowała akcję - wierszem "Czarownice" pochodzącym ze zbiorku Małgorzaty Strzałkowskiej "Wiersze, że aż strach!".

Wspólnemu czytaniu towarzyszyło sporo radości i zabawy, zwłaszcza przy szybkim powtarzaniu tekstu „Nad rzeczułką po Swarzędzem przędą przędzę cztery jędze…” - biblioteczne jędze przeczytały cztery wiedźmowe wiersze powtarzane głośno przez publiczność. Nie brakowało odważnych śmiałków do zmierzenia się z trudnymi i bardzo zabawnymi wierszykami Małgorzaty Strzałkowskiej. Tak zaprawieni przystąpiliśmy do bicia rekordu czytania – około sto trzydzieścioro dzieci w towarzystwie pięciu Czarownic oraz nauczycieli i opiekunów ze szkoły rozsiadło się wygodnie na trawie, by poczytać swoje książki. Mielecki rekord pobity – można wrócić do pracy:

Bladym świtem, poprzez lochy i piwnice,

Szły [wróciły] do pracy cztery rude czarownice, [co prawda dwie z nich były rude]

Szły do pracy czarownice,

Powiewały im spódnice,

A spod spódnic wystawały nogawice…