local_library Zespół Szkół im.Adama Mickiewicza w Mrozach, Szkoła Podstawowa im.R.Traugutta w Mrozach

Miejscowość: Mrozy

Godziny przeprowadzenia akcji: 09.30-10.30

Miejsce przeprowadzenia akcji: stadion MOSiR w Mrozach

Filmy z akcji:

Nauczyciele oraz uczniowie Zespołu Szkół im.Adama Mickiewicza w Mrozach i Szkoły Podstawowej Nr 1 w Mrozach włączyli się w ogólnopolską akcję masowego czytania związaną z ustanowieniem rekordu czytania w jednym momencie w ramach ogólnopolskiej akcji „Jak nie czytam, jak czytam”. Celem tego wydarzenie jest promowanie i popularyzacja czytelnictwa oraz bibliotek.

Akcja rozpoczęła się w dniu dzisiejszym o godzinie 9.30 na stadionie MOSiR w Mrozach. Uczniowie przygotowali hasła zachęcające do czytania oraz w rytmie poloneza Wojciecha Killara utworzyli korowód z książką prowadzący do stworzenia napisu "100 LAT" i biało czerwonej flagi.
Następnie stadion zamienił się w czytelnię, a zgromadzeni zatopili się w lekturze.
Po godzinnej akcji nie mamy wątpliwości, że czytanie jest w modzie, a dzieci i młodzież chcą czytać i z czytania czerpią przyjemność.
W akcji łącznie wzięło udział 589 uczniów.