local_library Augustowskie Placówki Kultury- Miejska Biblioteka Publiczna

Miejscowość: Augustów

Godziny przeprowadzenia akcji: 10.00 - 11.30

Miejsce przeprowadzenia akcji: skwer przed biblioteką

Prawie czterysta osób zgromadziło się w słoneczny piątek 8 czerwca punktualnie o godzinie 10.00 przed skwerem Miejskiej Biblioteki Publicznej w Augustowie by razem pobić rekord wspólnego czytania w jednym momencie. Wszystko w ramach ogólnopolskiej akcji czytelniczej „Jak nie czytam jak czytam”, której pomysłodawcą i organizatorem jest redakcja miesięcznika „Biblioteka w Szkole”. W naszym mieście organizatorami przedsięwzięcia były Augustowskie Placówki Kultury – Miejska Biblioteka Publiczna oraz Społeczna Szkoła Podstawowa STO w Augustowie.
Uczniowie i nauczyciele z augustowskich szkół opuścili na chwilę szkolne mury i w pięknych okolicznościach przyrody, w piknikowej atmosferze, na rozłożonych na trawie kocach oddali się przyjemności czytania. Zgromadzonych przywitała Joanna Denert ze SSP STO w Augustowie. Zarówno tych, którzy przyszli „bo musieli”, „bo bardzo nie chcieli siedzieć na lekcjach” oraz wszystkich, którzy „wykorzystują każdą okazję po to, by w spokoju poczytać książkę”.
W ustanowionym przez Sejm Rzeczpospolitej Polskiej roku 2018 Rokiem Zbigniewa Herberta nie mogło zabraknąć odniesień do twórczości tego jednego z najwybitniejszych polskich i europejskich poetów XX wieku. Dlatego, oprócz głównej części spotkania, czyli cichego czytania przyniesionych ze sobą ulubionych książek, dodatkowym ważnym akcentem imprezy była „Ścianka poezji”, która powstała z przyniesionych przez uczniów cytatów z ulubionych tekstów Zbigniewa Herberta oraz ilustracji inspirowanych wierszem poety „Pudełko zwane wyobraźnią”.
Mieliśmy również okazję wysłuchać fragmentów esejów Zbigniewa Herberta, które przeczytały uczennice II LO w Augustowie: Beata Miklaszewicz, Angelika Pomichter, Magda Pachucka, Anna Łoniewska, Joanna Żukowska i Julia Kopiczko oraz uczennice Augustowskiego Centrum Edukacyjnego: Klaudia Leszczyńska i Julia Musiał. Natomiast wiersze poety usłyszeliśmy w wykonaniu uczennic Gimnazjum nr 4 w Augustowie: Gabrieli Wojtulewicz, Aleksandry Filipow.
Miło nam, jako organizatorom, że było nas więcej niż rok temu. Wspólnie, a dokładnie 373 osoby, przeczytaliśmy 2663 stron. Napawa to optymizmem i daje nadzieję, że Augustów to rozczytane miasto, nie tylko od „święta”.