Szkoła Podstawowa nr 1 im. KEN

Liczba uczestników:

Miejscowość: Pruchnik

Godziny przeprowadzenia akcji: 10:00

Miejsce przeprowadzenia akcji: sala gimnastyczna

Zgodnie z ustaleniami do ogólnopolskiej akcji ustanawiania nowego rekordu jednoczesnego czytania przystąpiliśmy 10 czerwca 2018 roku. Wszyscy uczniowie obecni w szkole w tym dniu zebrali się na sali gimnastycznej i punktualnie o godzinie 10:00 przystąpili do wspólnego czytania. Akcji towarzyszyło duże zaangażowanie ze strony nauczycieli, wychowawców i samych uczniów, dobrze zarejestrowane w kadrze. Dziesięć minut ciszy i skupienia
pozwoliło nam na lekturę wybranych książek. Po upływie ustalonego czasu wszystkim udzielił się ogólny entuzjazm, doskonale udokumentowany na zamieszczonych na fotografiach ...
Imprezą towarzyszącą akcji " Jak nie czytam, jak czytam" była organizacja II edycji konkursu fotograficznego pod nazwą " Przyłapani na czytaniu". Uczniowie i tym razem nie zawiedli oczekiwań organizatora. Zrobili kilkanaście ciekawych selfie z książką. Najlepsze ujęcia z nazwiskami nagrodzonych zostały zamieszczone na pamiątkowym plakacie konkursu, prezentowanym w galerii zdjęć. Podziękowania za ufundowanie nagród rzeczowych, ramek na fotografie, składamy na ręce Rady Rodziców działającej w naszej szkole. Słowa wdzięczności kierujemy również do pracowników sklepu " Stary Kufer" służących nam fachową poradą edytorską.
Biblioteka szkolna chętnie współpracuje z innymi bibliotekami w okolicy, które odwiedzamy przy okazji organizowania różnorodnych zajęć czytelniczych.Podtrzymujemy stały kontakt z Miejską Biblioteką publiczną im. A. Fredry w Jarosławiu i Przemyską Biblioteką Publiczną im. Ignacego Krasickiego . Tym razem uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w plenerowych zajęciach z książką w Gminnej Bibliotece Publicznej im. Prymasa Tysiąclecia Kardynała Wyszyńskiego w Zarzeczu. Na pamiątkę pobytu w tym uroczym zakątku pozowaliśmy do wspólnego zdjęcia, a " W pięknych okolicznościach przyrody" otaczających to zabytkowe miejsce, czytało się nam doskonale.
Artykuł opisujący nasz udział zamieściliśmy w regionalnym kwartalniku " Ziemia Pruchnicka".
To tylko niektóre z działań biblioteki szkolnej SP Nr 1 w Pruchniku, mających zaprzeczyć współczesnym badaniom naukowym, że Polacy nie czytają. W naszej szkole książka towarzyszy uczniom na co dzień.