local_library Zespół Szkół Mechanizacji Rolnictwa im. Bohaterów Walk nad Bzurą

Miejscowość: Piątek

Godziny przeprowadzenia akcji: 10.00 - 10.30

Miejsce przeprowadzenia akcji: Skwer Geometrycznego Środka Polski w Piątku

W piątek, 7 czerwca 2019 r. o godzinie 10.00 w Piątku uczestniczyliśmy w najpopularniejszej w Polsce akcji czytelniczej „Jak nie czytam, jak czytam”. Głównym celem akcji jest budowanie pozytywnego wizerunku książki, tak by czytanie kojarzyło się z czymś przyjemnym, z wolnym czasem i rozrywką. Akcja skierowana jest do wszystkich uczniów ale przede wszystkim ma zachęcić tych uczniów, którzy traktują czytanie jako przykry obowiązek. Symbolem akcji jest bicie rekordu liczby uczniów czytających w jednym momencie.
Na skwerze Geometrycznego Środka Polski czytaliśmy wspólnie z Gminną Biblioteką Publiczną w Piątku (która była głównym organizatorem na terenie Gminy Piątek), Szkołą Podstawową w Piątku, Gminnym Przedszkolem w Piątku, Szkoła Podstawową w Czernikowie, DKK przy GBP w Piątku oraz Wójtem Gminy Piątek – Panem Krzysztofem Lisieckim. Wszyscy uczestnicy otrzymali zakładki do książek oraz plakietki i foldery okolicznościowe. Było też dużo pamiątkowych zdjęć. W akcji uczestniczyło 650 osób, w tym 15 uczniów oraz 4 nauczycieli z naszej szkoły.