local_library Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 4 im.Piastów Śląskich

Data przeprowadzenia akcji: 19.06.2019

Godziny przeprowadzenia akcji: 10.00-12.00

Miejsce przeprowadzenia akcji: Atrium w szkole , teren osiedla wokół szkoły ,

7 czerwca - piątek o godzinie 10.00 rozpoczęła się IV edycja wspólnej Ogólnopolskiej Akcji Czytelniczej „Jak nie czytam, jak czytam, ” w której uczestniczyli nasi wspaniali uczniowie SP 4. Wszyscy uczestnicy poprzebierani w różne postaci bajkowe, książkowe wraz z opiekunami zgromadzili się w naszym atrium. Następnie każda grupa zajęła swobodnie swoje miejsce z książkami i przygotowanymi transparentami czytelniczymi aby wspólnie poleniuchować, pokazać swoim kolegom i koleżankom swoje ulubione czytadełka ,razem pooglądać i podzielić się wrażeniami o tym, co czytamy. Młodsi uczniowie pod opieką swoich pań przespacerowali się po najbliższym otoczeniu wokół szkoły, wzbudzając zainteresowanie i poparcie wśród mieszkańców osiedla. Była to okazja do propagowania czytelnictwa, gdyż uczniowie prezentowali swoje hasła i skandowali głośno „SP 4 Czyta”, „My książki czytać lubimy i się tym chwalimy.” Akcja udała się, dzięki zaangażowaniu pań wychowawczyń i na pewno ją powtórzymy w przyszłym roku, mając nadzieję, że będzie nas jeszcze więcej.