local_library Zespół Szkół Towarzystwa Salezjańskiego "Collegium Salesianum"

Miejscowość: Bydgoszcz

Godziny przeprowadzenia akcji: 10.00

Miejsce przeprowadzenia akcji: boisko szkolne

http:// https://flic.kr/s/aHsmEcj39E

W tym roku szkolnym po raz pierwszy nasza szkoła przystąpiła do ogólnopolskiej akcji czytelniczej „Jak nie czytam, jak czytam”, której celem jest popularyzacja czytelnictwa wśród dzieci i młodzieży.
7 czerwca br. punktualnie o godz.10:00 wszyscy uczniowie oraz nauczyciele Collegium Salesianum zgromadzili się na szkolnym boisku. Spotkanie rozpoczął najmłodszy uczestnik - uczeń klasy "0",odczytując na głos kilka zdań z książki pt. „Nela na krańcach świata”.
Następnie głośnym czytaniem „popisywali się” uczniowie klas 0-8, a potem młodzież gimnazjalna i licealna. Grono czytających wsparli również obecni na akcji nauczyciele. Kolejne chwile wszyscy spędzili w ciszy, sam na sam ze swoją ulubioną książką.
Na zakończenie wszyscy uczestnicy ustawili się tak, by stworzyć napis SALEZJANIE.
W sumie w akcji wzięło udział 441 uczniów. Przygotowali ją i przeprowadzili bibliotekarze – p. Teresa Stachniczek i p. Wojciech Zabłocki.