local_library II Liceum Ogólnokształcące w Augustowie im. Polonii i Polaków na Świecie

W akcji wspólnej udział wzięły również:
II Liceum Ogólnokształcące w Augustowie im. Polonii i Polaków na Świecie, Augustowskie Centrum Edukacyjne

Miejscowość: Augustów

Godziny przeprowadzenia akcji: 10.00

Miejsce przeprowadzenia akcji: Plac wokół Dębu Niepodległości-symbolu szkoły

Piknik czytelniczy w ramach akcji „Jak nie czytam, jak czytam”

W piątek (7.06.2019 r.) odbył się w naszej szkole pierwszy piknik czytelniczy w ramach czwartej edycji ogólnopolskiej akcji „Jak nie czytam, jak czytam”. Do dyrekcji, rady pedagogicznej oraz uczniów II LO w Augustowie dołączyli nauczyciele i młodzież z Augustowskiego Centrum Edukacyjnego (dziękujemy, że byliście razem z nami!). Organizatorem akcji jest redakcja miesięcznika „Biblioteka w Szkole” wraz z ponad 2000 bibliotek. Nasza placówka postanowiła wziąć w niej udział po raz pierwszy jako samodzielny podmiot.
Punktualnie o 10.00 pod naszym Dębem Niepodległości zaczęliśmy czytać – bez przymusu, każdy to, na co miał ochotę. Zatopiliśmy się w przyniesionych lekturach przez kwadrans. To była uczta duchowa. Następnie zrobiliśmy także coś dla ciała. W miłym towarzystwie oraz w naszych przepięknych okolicznościach przyrody zjedliśmy wspólnie drugie śniadanie. Można było również zareklamować przyniesioną przez siebie książkę – z tej okazji skorzystali: Gabriela Kleczkowska z klasy II a oraz Piotr Milanowski z klasy II c.
Wreszcie na koniec to, co najważniejsze – w tym roku nasza wspólnota czytelnicza liczyła 175 osób. W ciągu kwadransa przeczytaliśmy 2325 stron książek. Brawo!
Dziękujemy serdecznie wszystkim, którzy zechcieli uczestniczyć w akcji. Do zobaczenia za rok! Wierzymy, że będzie nas jeszcze więcej!