local_library II Liceum Ogólnokształcące im. Stefana Banacha

Miejscowość: Świdnica

Godziny przeprowadzenia akcji: 9.55-11.45

Miejsce przeprowadzenia akcji: Trasa miejska wiodąca od szkoły, poprzez świdnicki Rynek, do Dworca PKP i z powrotem

W naszej szkole ogólnopolską akcję " Jak nie czytam, jak czytam" poprzedziły Majowe Dni z Książką (w tym kiermasz taniej książki) oraz dwie szkolne wystawy: "Sleeveface w bibliotece" (wystawa pokonkursowa wypożyczona z Biblioteki Publicznej w Kaliszu Pomorskim) i " Żegnaj laleczko... czyli krótka historia kryminalna" (wypożyczona z Miejskiej Biblioteki Publicznej w Świdnicy). Kilka dni wcześniej
przy pomocy uczniów wykonane zostały odpowiednie hasła i plakaty, mówiące o tym, dlaczego warto czytać książki.
7 czerwca 2019 r., na 3 i 4 godzinie lekcyjnej (9.50-11.40), dwunastka uczniów z klasy pierwszej - pod opieką dwójki nauczycieli bibliotekarzy - udała się z ulubionymi książkami do miasta, by pokazać, że młodzi nie tylko nadążają za nowoczesnymi trendami, ale w wolnych chwilach lubią także sobie tradycyjnie pospacerować i poczytać.
Odwiedziliśmy m.in.:
- nowo otwartą księgarnię ,,Między Kartkami" - jedyną w Rynku
- Muzeum Dawnego Kupiectwa, które gromadzi także książki z XIX i XX wieku dokumentujące nasze miasto
- Dworzec PKP.
W międzyczasie wszyscy rozmawiali z przechodniami o czytaniu, a dwójka wyznaczonych uczniów przeprowadziła kilkanaście niebanalnych wywiadów ze świdniczanami na temat wpływu czytania na różne aspekty naszego życia.
Dwugodzinna akcja okazała się bardzo potrzebna, nie tylko zwykłym przechodniom w różnym wieku, ale przede wszystkim młodym ludziom w niej uczestniczącym. Wśród cennych rad przekazanych młodzieży znalazła się i taka „bardzo życiowa”: "…warto czytać w młodości, gdyż na stare lata zaćma, jaskra i astygmatyzm już na to nie pozwolą!".
Każdy z uczniów uczestniczących w akcji miał wyznaczone zadanie, za które był odpowiedzialny. Także zdjęcia i notatkę podsumowującą wykonali uczniowie.