local_library Zespół Szkół nr 9 im. dr. Mikołaja Witczaka

7 czerwca 2023 roku o godz. 10.00 ponad 400 tys. młodych osób z całej Polski (i nie tylko) czytało książki. Chcieli obalić stereotyp i pokazać, że lubią czytać. Przy okazji próbowali pobić ustanowiony dwa lata temu rekord 459 409 osób czytających w tym samym momencie.

Miejscowość: Jastrzębie-Zdrój

Godziny przeprowadzenia akcji: 10.00

Miejsce przeprowadzenia akcji: biblioteka, świetlica szkolna

W piątek (7.06.2019 r.) placówka wzięła udział w akcji czytelniczej "Jak nie czytam, jak czytam". Jak można dostrzec na załączonych zdjęciach w tym roku szkolnym w wydarzeniu wzięła udział tylko mała grupka społeczności szkolnej. Okazało się bowiem, że tydzień z zaplanowanym terminem akcji obfitował w rozliczne wyjazdy na zawody, znacznie wcześniej zaplanowane wycieczki itp. Postanowiliśmy jednak, że nie będziemy się zrażać i postaramy się zrobić wszystko, aby dla tych, którzy pozostali na miejscu dzień 7. czerwca okazał się wyjątkowy. Piątek był więc dniem baśniowym! Już od godzin porannych uczniowie aktywnie uczestniczyli w zajęciach dramowych pod tytułem "Żywe obrazy - Czerwony Kapturek". Wcielili się w baśniowe postaci i... okazali się wspaniałymi aktorami. (Wspólnymi siłami - uczniów i nauczycieli - została wyreżyserowana naprawdę cudowna drama!) Ponadto w bibliotece szkolnej dostępna była pokonkursowa wystawa popularyzująca literaturę dla dzieci i młodzieży pod hasłem "Mój literacki przyjaciel". O godzinie 10.00 był czas na zdjęcia.
I chociaż było nas naprawdę niewielu, to dla wszystkich obecnych ten dzień był dniem pełnym wrażeń, o czym świadczą uśmiechy uwiecznione na fotografiach! Można uznać, że "czytelniczy piątek" był super, bo książki oraz czytanie są super! Polecamy każdemu! I jesteśmy przekonani, że warto włączać się do akcji takich jak ta.