local_library Biblioteka Publiczna Miasta i Gminy Końskie

Godziny przeprowadzenia akcji: 10.00

Miejsce przeprowadzenia akcji: Park Miejski przy Bibliotece

Filmy z akcji:

W ramach koneckiej akcji „Jak nie czytam jak czytam”, zorganizowanej pod hasłem „Piknik z książką na ludowo”, obok Biblioteki w Parku Miejskim zebrało się około 370 osób: dzieci z przedszkoli i szkół podstawowych, opiekunów i dorosłych uczestników. Był to już drugi udział w tej akcji, poprzedni miał miejsce w 2017 r. Chcąc podkreślić wagę książki, to jaka ważna jest w życiu młodych ludzi, przystąpiono do akcji ponownie.
Aby urozmaić przebieg spotkania postanowiono zaprosić do współudziału zespół ludowy "Korniczanka". Punktualnie o godzinie 10.00 burmistrz miasta Krzysztof Obratański rozpoczął spotkanie czytając dzieciom wybrane wiersze. Następnie zaproszony zespół wykonał popularne pieśni folkowe, podczas których dzieci chętnie czytały przyniesione przez siebie książki. Niektóre z nich nawet tańczyły. Dyrektor Biblioteki Dariusz Kowalczyk zachęcił zebranych do zapoznania się z towarzyszącą spotkaniu wystawą książek o tematyce ludowej. Do organizacji pikniku przyłączył się Miejsko-Gminny Dom Kultury w Końskich.