local_library Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im.St.Staszica nr1 w Opocznie

Miejscowość: Opoczno

Godziny przeprowadzenia akcji: godz.10.00

Miejsce przeprowadzenia akcji: na świeżym powietrzu przed budynkiem biblioteki

7 czerwca 2019 r. 60 uczniów ZSS nr 3, 70 młodych czytelników
z ZSP nr 1, grupa wolontariuszy oraz nauczyciele i bibliotekarze wszyscy punktualnie o godz. 10.00 wyszli na świeże powietrze, otworzyli swoje ulubione lektury i zaczęli wspólnie czytać. Impreza odbyła się przy organizacyjnym wsparciu filii Miejskiej Biblioteki Publicznej w Opocznie dzięki, którym każdy został zaopatrzony w egzemplarz książki. Koordynatorami akcji były Renata Cesielska, Marzena Jaruga.
Dzieci i młodzież zebrały się na placu obok biblioteki, by pokazać, że czytanie to powszechne zjawisko i należy się nim chwalić. Akcja masowego czytania rozpoczęła się czytaniem haseł promujących książkę i bibliotekę przez wolontariuszy. Następnie wszystkim uczestnikom akcji rozdano książki. Każdy otworzył w dowolnym miejscu swoją książkę i na hasło „start” czytali jednocześnie na głos wybrany przez siebie fragment przez 10 minut.
Po przeczytaniu książek uczniowie ustawili się do wspólnego zdjęcia.
Dekorację stanowiły wykonane przez wolontariuszy hasła promujące czytelnictwo.

Udział w akcji był okazją do wsparcia czytelnictwa nie poprzez kampanię reklamową, lecz przez realne działanie z udziałem dzieci i młodzieży. Wolontariusze przynieśli swoje ulubione książki i o nich opowiedzieli zachęcając przechodniów do sięgnięcia po nie. Jedną z form akcji było „Tworzenie absurdalnego tekstu” (wolontariusze kolejno czytali pierwsze zdanie z 10 i 135 strony swojej książki), co tworzyło zupełnie nowe treści. Następnie z przyjemnością zanurzyli się w lekturze na świeżym powietrzu.
W akcji wzięło udział ponad 140 uczniów.