local_library Zespół Szkół Specjalnych im. J.Korczaka

Miejscowość: Mysłowice

Godziny przeprowadzenia akcji: 10-12

Miejsce przeprowadzenia akcji: sala gimnastyczna, czytelnia, boisko, bus szkolny, sala doświadczania świata, korytarz szkolny, gabinet higienistki, ogród szkolny

Filmy z akcji:

7 czerwca 2019 roku uczniowie naszej szkoły po raz drugi wzięli udział w ogólnopolskiej akcji czytelniczej „Jak nie czytam jak czytam”. Głównym celem było budowanie pozytywnego wizerunku książki, tak by czytanie kojarzyło się z czymś przyjemnym, z wolnym czasem i rozrywką. Akcja miała zachęcić tych uczniów, którzy wciąż traktują czytanie jako przykry obowiązek. Dlatego nie zmuszajmy ich, lecz motywujmy. Tym razem uczniowie wraz z organizatorami akcji: p. E. Król, M. Warcabą i K. Szeją postanowili nakręcić krótki film, w którym przewodnim motywem stało się czytanie książek w różnych sytuacjach i miejscach. Uczniowie zarówno młodsi, jak i starsi pragnęli wszystkim przekazać, że nie istnieją żadne ograniczenia w czytaniu ukochanej lektury. Każde miejsce może stać się przyjemną przystanią na czytanie ulubionej książki. Dlatego czytajmy wszędzie, gdzie tylko mamy możliwość, bo czytanie działa uspokajająco, a stres dnia codziennego odejdzie w zapomnienie.