local_library Zespół Szkół nr 2 im. Stanisława Lema

7 czerwca 2023 roku o godz. 10.00 ponad 400 tys. młodych osób z całej Polski (i nie tylko) czytało książki. Chcieli obalić stereotyp i pokazać, że lubią czytać. Przy okazji próbowali pobić ustanowiony dwa lata temu rekord 459 409 osób czytających w tym samym momencie.

Miejscowość: Koszalin

Data przeprowadzenia akcji: 11.06.2019

Godziny przeprowadzenia akcji: 9:50-11:00

Miejsce przeprowadzenia akcji: Boisko szkolne

Nikt nie czyta? My czytamy!
7 czerwca o godz. 10.00 już po raz trzeci uczniowie oraz pracownicy Zespołu Szkół nr 2 im Stanisława Lema w Koszalinie z ochotą przyłączyli się do ogólnopolskiej akcji masowego czytania "Jak nie czytam, jak czytam".

W pięknych okolicznościach przyrody (nie padało, a mogło :)), dyrekcja szkoły, nauczyciele i uczniowie - wszyscy z książkami w dłoniach – oddali się lekturze… Co czytali? Wszystko! Kryminały, romanse, książki grozy, horrory, powieści obyczajowe a nawet lektury szkolne. Czytających sprawnie policzyli członkowie Samorządu Uczniowskiego – łącznie było nas 290 osób! Udziałem w akcji przyłączyliśmy się do ustanowienia rekordu czytania w jednym momencie.
Patrząc na taką ilość czytelników, można tylko się cieszyć, że kultura czytania, miłość do książek, ma się w Zespole Szkół nr 2 tak dobrze.
Akcja ma pomóc w promocji czytania, w inicjowaniu mody na czytanie. Ma pokazać nieczytającym uczniom, że czytanie to powszechne zjawisko wśród ich rówieśników.
A po lekturze… - tradycyjnie belgijka.
Reportaż z naszej akcji pokazała lokalna telewizja TVP3 Szczecin

Całą akcję przygotowały i poprowadziły panie: Dorota Chmielińska, Marzena Ponurko i Sylwia Dąbrowska.