local_library Gminna Biblioteka Publiczna w Uchaniach

Miejscowość: Uchanie

Godziny przeprowadzenia akcji: 9.30 - 11.00

Miejsce przeprowadzenia akcji: boisko szkolne

W Uchaniach 7 czerwca 2019 r. wszyscy uczniowie i nauczyciele Szkoły Podstawowej im. Papieża Jana Pawła II zebrali się na boisku, by wziąć udział w akcji „Jak nie czytam, jak czytam”. Wydarzenie zorganizowane przez Gminną Bibliotekę Publiczną, we współpracy z biblioteką szkolną i Gminnym Ośrodkiem Kultury pokazało, że z książką można świetnie się bawić. Czytanie na głos w jednym czasie tekstu z własnej książki, odgadywanie tytułu na podstawie czytanego fragmentu bajki, odgrywanie scenki „Rzepki” – to przykłady zrealizowanych działań, które nie wymagały wielkiego wysiłku, a wszystkim bardzo się podobały.
Na koniec uczniowie będący najaktywniejszymi czytelnikami biblioteki gminnej otrzymali nagrody książkowe. Rekord należy do Patryka Wróblewskiego, ucznia klasy „0” z liczbą 79 książek w ciągu roku na koncie bibliotecznym.
Zorganizowana po raz pierwszy w naszej gminie akcja zapowiada się na wydarzenie cykliczne – przynajmniej tak wnioskujemy na podstawie deklaracji i zadowolenia uczestniczących w niej osób.