local_library Zespół Szkół Technicznych

7 czerwca 2023 roku o godz. 10.00 ponad 400 tys. młodych osób z całej Polski (i nie tylko) czytało książki. Chcieli obalić stereotyp i pokazać, że lubią czytać. Przy okazji próbowali pobić ustanowiony dwa lata temu rekord 459 409 osób czytających w tym samym momencie.

Miejscowość: Tarnów

Godziny przeprowadzenia akcji: 11.15-12.15

Miejsce przeprowadzenia akcji: teren zielony przed budynkiem szkoły, w którym mieszczą się pracownie przedmiotowe

Piknik czytelniczy w Zespole Szkół Technicznych
W piątek 7 czerwca 2019 r. uczniowie 20 klas wraz ze swoimi wychowawcami, nauczyciele – miłośnicy czytania i/lub sympatycy biblioteki szkolnej na czele z Dyrekcją szkoły (ok. 390 osób) umiejscowili się wygodnie na zielonej trawce przed budynkiem pracowni i czytali przyniesione ze sobą książki. Ci, którzy nie mieli własnych egzemplarzy, zostali obsłużeni przez uczennice z kółka bibliotecznego – Kingę i Olę, które wypożyczały wybrane pozycje ze szkolnej biblioteki. Oczywiście, jak na piknik przystało, lekturze książek towarzyszyło biesiadowanie.
W ten sposób nasza szkoła włączyła się w ogólnopolską akcję „Jak nie czytam, jak czytam”. Oprócz realizacji założonych przez organizatorów celów akcji, w ZST zależało nam na tym, aby uczniom, tłumaczącym swoją obojętność wobec książek brakiem czasu, przypomnieć, że zbliżają się wakacje, kiedy można dzięki czytaniu przenieść się w inne rejony świata prawdziwego lub powstałego w wyobraźni autorów. A wypożyczanie książek na wakacje jest już możliwe, po zmianach w regulaminie biblioteki!
Piątkowa akcja była też sympatycznym wytchnieniem od szkolnych trudów, a jednocześnie pozwalała miło spędzić czas w towarzystwie koleżanek i kolegów. Czytaniu i biesiadowaniu towarzyszyły znane przeboje muzyczne. Uczestnicy pikniku mieli także okazję wysłuchać wiersza specjalnie napisanego na tę okoliczność przez ucznia kl. 2 E. Tu i ówdzie pokazywały się oryginalne plakaty, nawiązujące do tematu wydarzenia.
Nasz piknik odbywał się w godz. 11.15 do 12.15, a ponieważ panował wielki upał – kto mógł korzystał z zacienionych przez drzewa i krzewy miejsc. Stąd niestety fotografia mająca ukazywać liczebność akcji, nie spełniła w zadowalający sposób tego zadania.