local_library Gmina Kornowac

Miejscowość: Kornowac

Data przeprowadzenia akcji: 14.06.2019

Godziny przeprowadzenia akcji: 10.00

Miejsce przeprowadzenia akcji: boisko szkolne

W piątkowy poranek 14.06.2019 r. cała nasza społeczność szkolna uczestniczyła w akcji „Jak nie czytam, jak czytam”. Akcja ta promuje czytanie w prosty i radosny sposób – bez przymusu czy podniosłych haseł. Ma na celu zachęcenie uczniów do czytania w przyjemny sposób, motywując poprzez przykład. Fale upałów zainspirowały nas w tym roku do zorganizowania nieco odmiennej formy tej akcji. Zgromadziliśmy się na szkolnym boisku, by wspólnie przeczytać przyniesione przez uczestników książki, a potem zjeść razem śniadanie na świeżym powietrzu. Uczniowie oprócz czytania książek wykonywali w zespołach klasowych szereg różnych konkurencji. Każdy z uczniów pisał na białych kartkach, za co kocha książki. Nasza zaczytana w szereg fantastycznych utworów młodzież wskazywała takie powody jak: PRZYJEMNOŚĆ, RELAKS, ZASKAKIWANIE, WZRUSZANIE, INSPIROWANIE. Uczniowie tworzyli także loesje, czyli krótkie teksty o przyjemnym i lekkim charakterze, które nie zawierają zbędnych zawiłości. Charakterystyczna jest ich forma, bowiem pisane są czarnym kolorem na białym tle. Nasze czytelnicze loesje zawierały w sobie słowo „książka”. Przedstawiciele klas rysowali także kredą na betonie ilustracje przedstawiające wybrane lektury obowiązkowe: Małego Księcia, Oskara i paniąRóżę, Quo vadis, Pana Tadeusza, Zemstę, Kamienie na szaniec. Ostatnim już zadaniem - z racji daty przeprowadzania akcji – było wypisanie czternastego słowa ze czternastej strony przyniesionej przez siebie książki i ułożenie z nim zdania. Ze zdań tych powstawały bardzo humorystyczne klasowe opowieści. Po wykonaniu wszystkich zadań uczniowie mogli zaspokoić swój głód fizyczny i skosztować przepysznych kanapek oraz owoców sezonowych. Sprawczyniami tej niespodzianki były przedstawicielki Rady Rodziców.

W naszej roztańczonej szkole żadna akcja nie odbywa się bez tańca. Także i tym razem tradycja została zachowana i wszyscy zatańczyliśmy w rytm takich piosenek jak: „Me Too” Meghan Trainor oraz „Skrzypka” Orkiestry Dni Naszych.