local_library Gminna Biblioteka Publiczna im. Ambrożego Grabowskiego w Kętach

Miejscowość: Łęki

Godziny przeprowadzenia akcji: 10:00

Miejsce przeprowadzenia akcji: sala gimnastyczna Szkoła Podstawowa w Łękach

Tegoroczne czytanie poświęcone zostało osobie Wisławy Szymborskiej. Wspaniała pisarka, noblistka, aktywistka – cóż więcej można rzec, jak to, że jest wspaniałym przykładem do naśladowania i propagowania mądrości, której nas uczyła. Podczas akcji „Jak nie czytam, jak czytam” -
7 czerwca 2019 r w Szkole Podstawowej w Łękach uczniowie poznali bliżej sylwetkę Wisławy Szymborskiej oraz jej twórczość. Czytaliśmy jej wiersze, a także próbowaliśmy zinterpretować jeden z nich pt. „Zakochani”. Jednym z punktów naszego spotkania, tak na wesoło, była ruchowa wersja Lokomotywy Juliana Tuwima, którą przygotowali wolontariusze naszej biblioteki. Do zabawy zostali zaproszeni uczniowie, którzy chętnie doczepiali wagony do naszego pociągu. Wspólnie o godz. 10:00 rano zaczęliśmy czytać wiersz Wisławy Szymborskiej pt. „ Nic dwa razy”. Akcje zakończyliśmy podziękowaniami, wyrazami szacunku oraz zaproszeniem do następnego spotkania.