Zespół Szkół nr 2 im. Władysława Jagiełły

Liczba uczestników:

Miejscowość: Mrągowo

Godziny przeprowadzenia akcji: 10:00

Miejsce przeprowadzenia akcji: aula szkolna

Akcja czytelnicza "Jak nie czytam, jak czytam" ogłoszona na szkolnej stronie www i szkolnym facebook'u spotkała się ze zrozumieniem i akceptacją. uczniów. Jednak skupienie wszystkich uczniów szkoły w jednym miejscu, w tym samym czasie jest raczej niemożliwe. Wynika to z tego, że nauka odbywa się w dwóch budynkach oddalonych od siebie o ok. 1km. Ponadto uczniowie mają obecnie praktyki i są nieobecni w szkole. Dla szkoły ponadgimnazjalnej, w której nauka kończy się maturą termin organizacji akcji, czyli czerwiec to czas kiedy jedna czwarta uczniów opuściła już szkołę :(
To tytułem wstępu.
Aby pokazać, że czytamy spotkaliśmy się w auli szkolnej, uczniowie w większości przynieśli swoje książki, niektórzy wypożyczyli je tuż przed akcją, a zapominalscy otrzymali przygotowane wcześniej książki już na miejscu, czyli w auli. Jesteśmy po realizacji III Priorytetu NPRCz, zatem jest w czym wybierać. Podczas akcji czytania kilka osób przeczytało fragment swojej ulubionej lub ostatnio czytanej książki.
W tygodniu poprzedzającym realizację akcji udało się sfotografować niektórych czytających uczniów, zatem powstał cykl zdjęć pt. "Przyłapani..." oczywiście na czytaniu ;)
Fotografia z książką to częsta aktywność biblioteki szkolnej ZS nr 2. Już trzeci raz ukazał się szkolny kalendarz z książką. W kalendarzu 2016 były to zdjęcia z cyklu „Sleeveface, czyli ubierz się w książkę”. 2017 to „Lubimy czytać…” czyli uczniowie przebrani w postacie literackie, a w 2018 „Sleeveface - reaktywacja”. Ponownie twarze lub postaci uczniów uzupełniły okładki książek, a to w związku z dużym zakupem książek do biblioteki szkolnej w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa.
Rezultaty wspólnego czytania można było zauważyć od razu. Uczniowie przyszli do biblioteki po książki zauważone podczas akcji czytania u kolegów w auli. Niektórych zainteresowała otrzymana, przypadkowa książka, zaś inni już wybrali książki, które wezmą na wakacje.
Organizujemy, będziemy organizować akcje czytelnicze ponieważ zauważalnie wzrasta zainteresowanie uczniów książką, czego wszyscy sobie życzymy :)