local_library Zespół Szkół w Łabiszynie

7 czerwca 2023 roku o godz. 10.00 ponad 400 tys. młodych osób z całej Polski (i nie tylko) czytało książki. Chcieli obalić stereotyp i pokazać, że lubią czytać. Przy okazji próbowali pobić ustanowiony dwa lata temu rekord 459 409 osób czytających w tym samym momencie.

Miejscowość: Łabiszyn

Godziny przeprowadzenia akcji: 9.50-10.35

Miejsce przeprowadzenia akcji: boisko szkolne

Do akcji " Jak nie czytam, jak czytam" przygotowywaliśmy się od momentu zgłoszenia. Zaprosiłyśmy do współpracy nauczycieli. Zaproponowałyśmy wspólne czytanie " Śpiącej Królewny", gdyż w tym roku akcja w naszej szkole odbywała się pod hasłem " Ulubiona książka mojego dzieciństwa"/ wszyscy mieli przynieść w tym dniu swoją ulubioną książkę/ . Odzew ze strony nauczycieli przerósł nasze oczekiwania. Wielu zgłosiło się do czytania oraz pomocy w innych zadaniach.
W dniu akcji zebraliśmy się wszyscy na boisku szkolnym o godz. 9.50. Uczniowie, którzy zapomnieli książek mogli wybrać książeczkę z pudła, w którym znajdowały się dodatkowe bajki. Punktualnie o 10.00 wszyscy głośno odczytali tytuły książek, następnie przeczytali pierwsze i ostatnie słowa. Później każdy mógł przeczytać dowolny fragment swojej książki. Następnie wszyscy wysłuchali " Śpiącej Królewny" w wykonaniu nauczycieli. Uśmiechy na twarzach uczniów wyrażały ogromne zadowolenie. Szczególnie wiele radości dał im występ nauczyciela w-f, który wcielił się w rolę Księcia.
Ten dzień był dla nas świętem czytania i wszystkim z tym związanym. Wobec tego postanowiłyśmy także wręczyć uczniom nagrody za udział w konkursach czytelniczych i za czytelnictwo.